вторник, 9 ноември 2021 г.

Джамията Уалидайн: Почит към родителите на губернатора -Walidain Mosque tabuk

 Има интересна история зад името на джамията Уалидайн на Табук – управителят на провинцията принц Фахд бин Султан я е построил в чест на родителите си.

Крайбрежна обстановка

Жизненоважното местоположение на джамията с изглед към Табук Корниш добави към нейната репутация като изключителна забележителност в региона. 

Обектът също се намира в непосредствена близост до международния път за поклонници Хадж и Умра, пътуващи от пристанището Халат Амар до Мека и Медина.

Архитектура

Джамията Walidain, модерен религиозен фар, се счита за уникална по отношение на дизайна и строителството. Той може да побере 15 000 поклонници, включително 3 000 жени в определена молитвена зала. Джамията има шест минарета и голям вътрешен двор, заобиколен от градини и палми.

съоръжения

Джамията обслужва хора с увреждания и е оборудвана с модерни екрани, на които се предават лекции, семинари и сесии за изучаване на Свещения Коран. Има и две научни библиотеки – едната за мъже, а другата за жени – както и сервизно помещение за управление на дейността на джамията.

Сградата е обзаведена с луксозни килими и разполага с повече от 7000 екземпляра от Свещения Коран. Дизайнът на джамията предлага много гъвкавост при управлението на влизането и излизането на поклонниците в пиковите часове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар