вторник, 9 ноември 2021 г.

джамии Al-Wajh

 В провинция Табук се намира Ал-Ваджх, провинция, дом на няколко исторически джамии на повече от два века. Четири от тези джамии са споменати в писанията на Khair Al-Din Al-Zarkali, историк, който посети града през 1347 г. от хиджрата - джамиите Al-Ashraf Al-Maree, Al-Badawi, Al-Bouq и Abu Nabout.

Ал-Бадави е построен от шейх Бадави Али Шехата през 1295 г. по Хиджра, докато Ал-Ашраф Ал-Марей е построен през 1261 г. от Хиджра от Ибрахим бин Омар Али Марей Ал-Хусейни Ал-Бадри.

Древна архитектура

Повече от век и половина старите джамии на Ал-Ваджх бяха свидетели на крайбрежната архитектура на региона и древните ислямски дизайни. 

Дървеният равашин в тези сгради отразява архитектурата и строителството на Хиджази, доминиращи в историческия град Джеда.

Образователни маяци

Четирите джамии редовно провеждаха семинари за тези, които искат да запомнят и изучават Свещения Коран и да съзерцават неговите стихове. По-късно тези джамии се превърнаха в ядрото за установяване на формални основи на образованието в проспериращата саудитска ера.


Тези джамии все още приемат поклонници и до днес, особено Ашраф Ал Марей, който е възстановен, като същевременно запазва старата си ислямска архитектура в съответствие със статута си на регионално историческо съкровище.

Няма коментари:

Публикуване на коментар