вторник, 9 ноември 2021 г.

Suleiman Mosque: Pillar of the Taif community Джамия Сюлейман Таиф

 Едно от най-известните места за поклонение в Таиф е историческата джамия Сюлейман, която датира отпреди 300 години. Разположена в източната част на града Wadi Nakhb, сградата се намира на 1,5 километра от Hassan bin Thabet Road, свързващ Taif и Baha.

Име и история

Джамията е известна в града и като Вакъф джамия – няколко разказа казват, че Пророкът Мохамед (мир на него) е накарал спътниците си да спрат на мястото, когато се върнал от посещение на чичовците си, които принадлежали към племето Бани Саад. Той им каза, че пророците Сулейман и Дауд (мир на тях) са лагерували на мястото и затова джамията е кръстена на първия.

Ремонт

Джамията попада в рамките на проекта на принц Мохамед бин Салман за обновяване на исторически джамии; благодарение на инициативата молитвите се възобновиха там миналия Раджаб.

Строителство

Джамията, построена с материали от местни източници, сега разполага с михраб и вход с две скални колони в центъра и може да побере три реда от 10 поклонници, както и още 15 във външен двор. 

В непосредствена близост до основната сграда е женската молитвена зона и четири бани, както и аудиосистема, предпазно оборудване и климатик навсякъде.

Научен маяк

Джамията изпълняваше образователна функция на местните жители, които можеха да научат Свещения Коран. Обновяването през 1372 г. по хиджрата е финансирано от общността.

Няма коментари:

Публикуване на коментар