вторник, 9 ноември 2021 г.

Голямата джамия Al-Rajhi

 Рияд е дом на много архитектурно отличителни джамии, особено Голямата джамия Al-Rajhi. Като най-голямата в столицата, джамията е една от най-важните ислямски забележителности на Кралството.

съоръжения

Мъжката зала на джамията е с капацитет 18 000 души, а женската - 2500 души. Освен зала за обществени събития, има две библиотеки и образователен център за тези, които искат да запомнят Свещения Коран. 

Петъчните молитви са преведени на седем езика и записи със субтитри се предават на цифрови екрани за хора с увреден слух.

Архитектурно чудо

Открита през декември 2004 г., Голямата джамия Al-Rajhi служи не само като място за поклонение, но и като място за срещи на местната общност, която иска да отбележи определени поводи като двата Ид. 

Архитектурното чудо се отличава с традиционна външна конструкция с плочки на скална основа. Разполага с две големи минарета всяко с височина 55 метра и купол с диаметър 28 метра и височина 37 метра. Интелигентна осветителна система гарантира, че джамията изглежда величествена през нощта.

Освен това е оборудвана с морга, която може да побере до 11 тела, чакащи да бъдат погребани. Осигурени са частни автомобили, които превозват мъртвите до гробищата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар