вторник, 9 ноември 2021 г.

Какво са носили саудитските жени в миналото?

 Саудитска Арабия е известна с разнообразната си география и култура, което я прави отличително общество. 

Различията в начина на живот в градовете, селските райони и пустините обикновено се отразяват в облеклото на местното население. 

 Тахани Ал-Аджаджи, професор по история на облеклото и бродерията, който ни разказа за различните видове дрехи, които жените са носели в миналото във всеки саудитски регион.


Централен регион

Традиционните облекла в този регион са свободни и имат общи характеристики. Традиционната „дараа”, известна още като „мугата” е дълга до пода дреха, която покрива цялото тяло на жената. 

Името също се променя според плата и бродерии. 

Горният слой се нарича „Thoub“, който има различни имена в зависимост от тъканта, шева и повода, като „Mnkil“, „Mtafit“ и „Al-Tour“. „Abaya“, обичайна дреха днес, също е била използвана в миналото, когато главата е била покрита с шал, известен като „Shaila“ или „Ghadfa“. 

Друга вариация на Мугата е „Карта“, която има специална кройка на талията.

 

 

Западен регион 

Разнообразна гама от традиционни вътрешни и външни рокли могат да бъдат намерени в този регион. 

Местните жители са използвали дрехите на поклонниците като вдъхновение за собствените си дрехи. 

Сред известните традиционни облекла в региона е роклята „Гумра”, която булката носи ден преди сватбата си.

Главата е покрита с три слоя: „Шамбер“ (шал, увит около главата), „Мудавара“ (шал, сплетен с косата) и „Махрама“ (третият слой, който обикновено е украсен с плетене на една кука). 

Самата дреха се нарича „Забон“ и отгоре бъдещата булка ще носи квадратна форма Thoub.


 

Върху Thoub жената поставя парче плат, наречено „Лога“, в което поставя подаръците, които получава от гостите. 

Булката също поставя корона на главата си, а косата й е украсена с перли. Различните племена в западния регион имат свои собствени женски традиционни рокли, които ги отличават от другите.

Източен регион

Основната дреха е „Dara'a“, свободна дреха, която има различни имена в зависимост от използваната тъкан, бродерия и мястото на производство. Сред различните видове Dara'a, които жените носят по различни поводи, са: "Umm Asa", "Bambawba" и "Mufhaha". Модерна версия на Dara'a е цветният "Nafnuf".

На върха на Dara'a жените са склонни да носят Thoubs точно както в централния регион. 

Въпреки това, размерът на Thoub в Източната провинция е по-малък. Името на Thub варира в зависимост от тъканта, шева и повода; сред тях са “Алмусара”, “Ал-Нашл”, “Ал-Муфаха”, “Ал-Турая”, “Ал-Нагда” и “Ал-Курар”. 

Булката носи зелена Dara'a, известна като "Nashil", върху която би носила Thoub. Тя също така облича „Sirwal“ (панталони) и шал, наречен

 „Al-Mshamar“.

 

Северен регион

Облеклата в този регион са вдъхновени както от централния регион, така и от съседните страни. Основната рокля е „Al-Mhawthal“, много дълга рокля с колан, носена от бедуинските жени на открито. Коланът се нарича "Ал-Швайхи" или "Ал-Сафифа". Втора важна рокля е „Al-Sharsh“, известна още като „Al-Midrgah“, която е черна рокля. Жените в градските райони също носеха различни рокли, включително „Al-Zabun”, „Al-Migata”, „Mifira”, „Kartaj” и „Murawden”. Всички тези рокли са различни вариации на традиционните облекла, внесени от различни региони на Арабския полуостров и близките страни.

 

Южен регион 

Жените в този регион носят „муджанаб“; името описва рокля, която има различни странични части. Сред костюмите са Thoubs, известни местно като „Al-Muwarak” и „Al-Mubgl”. Младите момичета покриват главите си с триъгълен шал, известен като „Мандил“, закрепен с лента за глава, известна като „Исаба“. Жените покриват главата си с украсени шалове по различни поводи и могат да поставят сребърни аксесоари на челото си.

Жените, които работят на полето, са склонни да покриват главите си с Мандил и върху които поставят гигантски шапки, известни с „Тафша“ или „Хатфа“.

 Горещото време често кара жените да носят леки материи – обикновено риза и “Fouta”, парче плат, увито в долната част на тялото, за да образува пола. Защитават се и от слънцето с шал и шапка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар