вторник, 9 ноември 2021 г.

Саудитска мода: отразяваща местната идентичност и история

 Всеки регион на Саудитска Арабия има своя богата история и култура, влияещи върху местното традиционно облекло както за мъже, така и за жени. 

Тези костюми се развиват елегантно през годините, като запазват своите местни уникални характеристики.

Модернизиране на традиционната мода

Саудитска Арабия има разнообразен климат и география, които влияят на традиционното й облекло. 

Например, местните жители в планинските райони обикновено носят дрехи с тъмни цветове, докато тези в крайбрежните райони носят дрехи с по-светли нюанси.

Модният дизайнер Хунида Серафи обясни , че в днешно време дизайнерите предпочитат да разработват традиционни дрехи, използвайки съвременни техники, за да произвеждат луксозни парчета, които съчетават саудитска история с модерност.

„Това беше очевидно в модните стилове на посетителите на събитието за конни надбягвания в Саудитска Арабия, което отразява саудитското наследство и елегантност по невероятен начин“, каза тя. 

Традиционна мода в Кралството

Модният дизайнер и създател на съдържание Wijdan Al-Maliki обясни  че всеки регион се радва на собствена традиционна мода, включително дрехи Sadu, изработени от вълна, и стиловете Al-Qatt Al-Asiri, известни в региона Asir.

„Имаме и стила на бродиране в Найди, наречен Ал-Нашел, който беше известен в централните и източните региони. Булките в миналото са носели воали на главата, наречени маникейл“, каза тя.

На церемонии и празнични поводи саудитските мъже, които искат да се обличат традиционно, носят дълга до глезена бяла памучна риза с дълги ръкави, наречена thobe, с дълга камилска коса или вълнено наметало, известно като бишт. Това ще бъде допълнено с шапка, наречена shemagh или ghutra, с оплетена кръгла връв, наречена игал, която да го държи на място.

Найд, или централният регион, обикновено се отличаваше с широките дрехи за мъже и жени. Хората в западните региони са известни с това, че носят традиционни орнаменти на върха на главите си. Модните стилове на източните региони се различават по отношение на вида на материала, бродерията и мястото на производство. Облеклата на местните жители в северните райони са повлияни от дрехите, носени в Найд и съседните страни, докато модата на юг се отличава с използването на светли цветове. И накрая, дрехите в Tihama се характеризираха с по-тъмните си нюанси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар