вторник, 9 ноември 2021 г.

Al-Atawlah Heritage Mosque, Baha’s jewel

 На близо 30 километра северно от град Баха се намира наследственото селище Ал-Атаулах, в което се намира старата едноименна джамия. Историческата джамия се счита за една от най-старите в района и е единствената в района, където се е извършвала петъчната молитва.

Построена е преди повече от 900 години и остава изоставена близо 20 години, след като в селото е построена друга модерна джамия.

Строителство 

Джамията Ал-Атаула, която е построена от камъни с неправилна форма, а покривът й от хвойна, побира около 130 поклонници и заема площ от около 300 квадратни метра. 

Разполага с молитвен дом с таван, стоящ върху кръгли дървени стълбове, открит двор, пункт за измиване, резервоар за вода и външно стълбище към покрива на молитвения дом, до което мюезина има достъп, когато произнася призива за молитва. Има два входа, единият от изток, а другият от север. 

Възстановяване

Като част от проекта на престолонаследника Мохамад Бин Салман за обновяване на исторически джамии, сградата беше реставрирана и сега разполага с молитвен дом, открит двор, резервоар за вода и специално място, където поклонниците могат да правят абдест.

Няма коментари:

Публикуване на коментар