петък, 6 ноември 2020 г.

Дибияза празничното ястие на област Хиджаз -Dibiyza: An iconic Eid dish of the Hijaz


As soon as the start of Eid Al-Fitr is confirmed, it is commonplace to see women in the Western Region prepare the distinctive traditional dish “dubyaza” so it can take its rightful place as the centerpiece of the morning feast. 

When preparing it, you will inhale the sweet aroma of Qamar Al-Din and roasted nuts that the people of Jeddah, Makkah and Madinah are accustomed to.

 This dish has been prepared for many years and continues to be a key tradition.


History and origins


There has been much discussion about the origins of dubyaza; some believe it is an Ottoman dish while others believe it has its roots in Egypt.

 Another prevalent theory is that the dish comes from Makkah and was only enjoyed by the rich because of the high price of nuts. However, with the passage of time dubyaza became a staple of all households.


Nowadays, preparation is limited to the matriarch of the home and served on the morning of the feast.




Ingredients and benefits


Although dubyaza is classed as a dessert, it is also characterized by its health benefits such as providing the energy needed over the first few days of Eid after a long month of fasting. 

It is distinguished by its apricot color, jam-like texture, sweet taste and abundance of nuts that provide a satisfying crunch when chewed in the mouth.

Recipe


Ingredients


Qamar Al-Din

Figs

Apricots

Raisins

Nuts (walnut, pistachio, almond, pine)

Dried dates

1 cup sugar

1 cinnamon stick

6 cardamoms

3 cloves

1 cup ghee

2 cups water



Preparation


1. Cut Qamar Al-Din into small pieces, soak in boiling water and leave in the refrigerator overnight, stirring from time to time.


2. Soak figs, apricots and raisins in water for several hours, then drain well.


3. Take Qamar Al-Din from the refrigerator and mix with water and melted sugar.


4. Roast nuts then place in another container.


5. Put the ghee to boil, then add the cloves, cardamom and cinnamon for a few minutes until the smell spreads.


6. Add all the soaked fruits.


7. Add nuts to the fruit, then Qamar Al-Din mixture, and stir.


8. Leave the mixture on a low heat until tender.

-------------




Веднага след като се потвърди началото на Eid Al-Fitr, е обичайно да се вижда как жените в Западния регион приготвят отличителното традиционно ястие „дибияза“, за да може да заеме полагащото му се място в центъра на сутрешния празник.
Когато го приготвяте, ще вдишвате сладкия аромат на Камар Ал-Дин и печени ядки, с които са свикнали жителите на Джеда, Мека и Медина.
Това ястие се приготвя от много години и продължава да бъде ключова традиция. История и произход
Друга преобладаваща теория е, че ястието идва от Мека и се е наслаждавало само на богатите поради високата цена на ядките.
С течение на времето обаче дубяза стана основен елемент на всички домакинства.
Имаше много дискусии за произхода на дубяза; някои вярват, че това е османско ястие, докато други вярват, че корените му са в Египет.
В наши дни подготовката е ограничена до матриарха на дома и се сервира сутринта на празника. Съставки и ползи
Рецепта
Въпреки че дубяза е класифициран като десерт, той също се характеризира със своите ползи за здравето, като осигуряване на енергията, необходима през първите няколко дни от Ейд след дълъг месец гладуване.
Отличава се с кайсиевия си цвят, подобна на сладко текстура, сладък вкус и изобилие от ядки, които осигуряват задоволителна хрупкавост, когато се дъвчат в устата. Съставки Камар Ал-Дин Фиг Кайсии
4. Печените ядки след това се поставят в друг съд.
Стафиди Ядки (орех, шам фъстък, бадем, бор)
Сушени фурми
1 чаша захар
1 пръчка канела
6 кардамона 3 скилидки
Подготовка
1 чаша гхи 2 чаши вода
1. Нарежете Qamar Al-Din на малки парченца, накиснете във вряща вода и оставете в хладилника за една нощ, като разбърквате от време на време.
2. Накиснете смокини, кайсии и стафиди във вода за няколко часа, след което ги отцедете добре.
8. Оставете сместа на слаб огън, докато омекне.
3. Вземете Qamar Al-Din от хладилника и смесете с вода и разтопена захар.
5. Поставете топленото масло да заври, след което добавете карамфила, кардамона и канелата за няколко минути, докато миризмата се разпространи.
6. Добавете всички накиснати плодове. 7. Добавете ядки към плодовете, след това смес Qamar Al-Din и разбъркайте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар