неделя, 23 август 2020 г.

Уади Ханифа

Някога място за изхвърляне на отпадъци, Уади Ханифа вече е красива долина, която е с дължина близо 120 км от северозапад до югоизток от столицата.
Известен в предислямската епоха като Вади Ал Ирд, той е преименуван на Уади Ханифа след племето Бани Ханифа, което населява района.
Рияд значително нарасна и разширяването разруши екологичния баланс в живописната долина, което доведе до ерозия.
„Някога плодородният и живописен Уади Ханифа пострада, тъй като столицата бързо се разраства“, казва местен представител, добавяйки, че разрастващият се град използва речната долина като път за комунални линии и сметище за строителни отпадъци.
По-късно в района започват промишлени дейности, превръщайки ги в сметище за изхвърляне на отпадъци.
През 1986 г. Органът за развитие на Arriyadh стартира план за превръщането на сметището в природен резерват, привличане на местни и чуждестранни посетители и насърчаване на инвестиции.
Планът за преустройство включва създаването на водни канали, пътеки и места за посетители, за да наблюдават невероятната гледка, която долината може да предложи.
Първото голямо съоръжение за пречистване на отпадни води в Рияд канализира 400 000 до 650 000 кубически метра отток всеки ден, създавайки зона от малки езера на юг от Рияд.
Тази зона се разраства и се създава 100 км зелен коридор.
Според ADA решението, взето през 1986 г., се оказа значителен крайъгълен камък, тъй като помогна за трансформирането на долината в най-големия природен резерват в Кралството.
Влажните зони се превърнаха в спирка за мигриращите птици и популярна зона за отдих.
Долината, разположена в покрайнините на столицата, има водни канали, зелени коридори, пътеки и места за пикник за посетителите, за да се насладят на живописната красота, която включва овощни градини и ферми, което я прави основна атракция както за жителите на Рияд, така и за посетителите.
Абдула Ахмад, който пребивава в близкия район Вади Лабан, каза:
„Жителите на Рияд се нуждаят от подобен обект в града, имайки възможност да се насладят на природата и чиста среда далеч от застроените места.“
Закир Хан, редовен посетител на природния резерват, каза:
„Това е чудесно място за пикник.
Ходя там през цялото време със семейството си на барбекю ...
Заобиколен от планини и езеро, това е красиво и доста популярно място сред пикникърите.
Най-хубавото е, че не е далеч от града. "















































Няма коментари:

Публикуване на коментар