вторник, 19 януари 2021 г.

Frequent Queries Answered:Masjid Al Haram for Umrah

 



Frequent Queries Answered:

1. Children under the age of 18 years are not allowed to enter Masjid Al Haram for Umrah or prayers as of now

2. There is no permit required to pray in Masjid Al Nabawi except for prayers in the Rawdah and visit to Bab As Salam.

3. International Umrah has resumed and a trip can be booked through a approved agency only in the country of origin. (contact the relevant authority in your country for eligibility)

4. There is no condition of having a vaccine for Covid-19 before travel for Umrah as of now. 

5. The policy regarding Ramadan or Hajj this year has not yet been announced by the Ministry of Hajj and Umrah

Саудитските жени оставят своя отпечатък в науката

 Само 30 процента от жените по света работят в науката, но саудитците предизвикват тази дългогодишна тенденция.

Жените представляват 58 процента от студентите в Саудитска Арабия, като много от тях учат в областта на науката, технологиите и инженерството и продължават кариерата си в чужбина.

В доклад на саудитското министерство на образованието жените превъзхождат мъжете, завършили бакалавърска степен по биология, информационни технологии, математика, статистика и физика.

Университетите и изследователските центрове са приели мерки в подкрепа на включването на жени учени.

Амбициозни, движещи се и изправени пред предизвикателства по пътя към техния успех, ето саудитските жени учени, които се отличиха в тази област с изключителната си работа.




 Суха Каюм

Изследователски инженер

С кариера, обхващаща 10 години, Kayum - изследователски инженер в разширения изследователски център EXPEC на Saudi Aramco - има за задача да ускори еволюцията на софтуерните алгоритми за подобряване на резервоарния симулатор на Aramco, което помогна на компанията да намали разходите.

Каюм е разработчик на собствените симулатори на басейна и сеизмичните симулатори на компанията. През 2016 г. тя проектира и получи патент за алгоритъм, който позволи първото изпълнение на симулация от 1 милиард клетъчни басейни.




Учен от лабораторията д-р Елаф Ахмед

С голям интерес към изследователския интерес към наноорганизмите, основният фокус на Ахмед при провеждането на докторска работа в Университета за наука и технологии на Крал Абдула беше синтез на наноматериали в околната среда с използване на електрохимично активни биофилми.

По-късно тя се присъединява към отдела за преработка на нефт и газ на компанията в Центъра за изследвания и развитие на Aramco.

Нейният основен фокус в дивизията е да провежда изследователски проекти за технологии за пречистване на вода и да намери нови начини за пречистване на водата, намираща се в резервоарите за нефт и газ.





Д-р Илхам Абулядайел

Имунолог

В това, което може да бъде едно от най-дълбоките постижения на саудитски учен, д-р Илхам открива процеса на ретродиференциация, метод, известен също като ретроградна диференциация, който лекува кръвни заболявания.

Често срещан процес за поддържане на целостта на клетките срещу увреждащи агенти, д-р Илхам прилага своите открития в първото предклинично проучване през 2000 г. в сътрудничество с Медицинския център на Джордж Вашингтон, САЩ, в два животински модела на човешки заболявания, за да проучи ползата от ретродиференцираните стволови клетки.

Нейните изследвания са помогнали за лечението на 390 пациенти със заболявания, вариращи от сърповидно-клетъчна анемия, множествена склероза, таласемия и хепатит С, наред с други.




Д-р Abeer Al-Olayan

Petroleum учен

С академичен и индустриален опит в различни области на химията, обхващащ повече от 20 години, д-р Abeer е изследовател в изследователския център EXPEC на Saudi Aramco и е отговорен за ръководството на инициативата за развитие на химикали.

Като стипендиант в Масачузетския технологичен институт тя представи резюме на стипендия, която се фокусира върху намаляването на зависимостта от химикали, базирани на храни, за да се справи с предизвикателствата при сондирането и подпочвените повърхности. Тя има 10 регистрирани патента в Патентното ведомство на САЩ за разработване на методи, материали и композиции при сондиране и пренос на флуиди.





Д-р Malak Abed Althagafi

Лекар-учен

Диагностициран с рядко генетично заболяване в ранна възраст, Althagafi получи първа представа какво може да бъде бъдещето й по време на лечението. Нейният образователен път започва с изучаването на генетични заболявания при деца и води до молекулярна патология, преди да се съсредоточи върху хирургичната онкология, молекулярната генетика и невропатологията.

Д-р Malak е един от малкото американски сертифицирани от борда молекулярни невропатолози в света и е провел изследване, което се фокусира върху декодирането на генетични мутации в тумори, по-специално мозъчни тумори при деца.

Тя стана част от Саудитската програма за човешкия геном през 2014 г. Нейните клинични и изследователски интереси са основно в хирургичната онкология, патологията, патологията на молекулярната генетика и невропатологията, особено приложението й за лечение на рак на мозъка.





Д-р Хинд Ал-Йохани

Учен по физическа химия

Нейният изследователски интерес е към нанокатализата. През 2017 г. този саудитски учен откри, че с помощта на простата молекула цитратни йони (от лимонена киселина) можете да стабилизирате и контролирате структурата на златните наночастици.

Използвайки това ново откритие, констатациите показват, че златото може да пренася лекарства през тялото без химически странични ефекти. Прикрепването на антитела може да насочи наночастиците към специфични клетки, които се нуждаят от лечение. Нейните открития са оказали влияние върху химията на околната среда, където тя може да се използва и за пречистване на водата или методи за улавяне на емисиите на CO2.




Д-р Nouf Al-Numair Учен за

молекулярна биоинформатика,

наречен ДНК декодер, нейното изследване се фокусира върху прогнозирането на ранната поява на заболявания чрез генетични мутации.

Тя е постигнала това чрез обединяване на молекулярна генетика и компютърно програмиране, за да предскаже ефектите от мутациите и да осигури на пациентите персонализиран медицински подход към лечението.

Използвайки повече от седем програмни езика за анализ на човешки гени, тя успешно публикува редица статии с констатациите.

Д-р Ноуф продължава кариерата си в STEM и е първият саудитски учен, който се занимава с молекулярна генетика и програмира биологична информация.

четвъртък, 7 януари 2021 г.

Dakar Rally of Saudi Arabia 2021

 The start of the Dakar Rally of Saudi Arabia 2021 in its second edition .. 

The biggest race in the world unveils the cultural and tourism treasures in the Kingdom and passes many tourist and archaeological sites.